2012. június 12., kedd

Miért? Hogyan?


Ez a két kérdés az embereket ősidők óta foglalkoztatja. Miért esik az eső? Miért lefelé esik? Miért dörög az ég? Miért? Akinek van gyermeke az tudja, hogy a gyerekek a miértek és hogyanok kifogyhatatlan tárháza:)  Ez egy olyan kérdés, hogyha megkapjuk rá a választ, akkor újabb miértek és hogyanok kerülnek a helyére. Aztán az ember belefárad a kérdésekbe és azok megválaszolásába és visszatér a maga dolgához. De vannak emberek, akiket a miértek és hogyanok nem hagynak nyugodni és kutatják a válaszokat. Ezek az emberek érték el azt, hogy a mai ember itt van a XXI. század technológiáival körbevéve. Ezeknek az embereknek köszönhetjük a védőoltásokat, hogy komoly végtagsérülés után is lehet „teljes” életet élni. Ezek az emberek teremtették meg számunkra ezt a csodálatos hi-tech világot:) Miközben felfedeztük az univerzum kémiáját, fizikáját, biológiáját és matematikáját, addig sikerült csúnyán idepiszkítanunk:) (Azt már csak remélni lehet, hogy az ember még idejében tanul a saját hibájából és megpróbálja rendezni ezt) De most nem is erről akartam írni:) Szóval.

Szerintem a miértre keresett válasz az egyik olyan tulajdonságunk, ami minket, embereket megkülönböztet az állatoktól. Az állatok ösztönösen cselekszenek, a génjeikbe vannak kódolva a viselkedésformák. Nem keresik a választ arra, hogy: Miért kevesebb a táplálék? Miért tűnnek el a fák? Miért nem talál fajtársat a párosodási időszakban? Miért hal meg attól a víztől, ami addig a szomját oltotta? Hogyan nő a fa? Hogy marad fent a nap az égen? A vad farkas kölykeit hiába neveli fel ember, hiába lesznek kölykei és az is az ember mellett nő fel, a farkas örökre vad marad. Az ember kénytelen az ő szabályaik szerint közeledni hozzájuk és viselkedni velük, a falkarendet betartani.
Az emberek tudatossá tudják tenni a cselekedeteiket. Az embereknek birtokában van a szabad választás joga. Éppen ezért bármikor dönthetünk úgy, hogy hátat fordítunk addigi életünknek, vállalva annak következményeit. Hogy sokszor mégsem tesszük, az annak köszönhető, hogy lelkiismeretünk nem engedi. A felelősségtudat gátat szab a féktelen cselekedeteinknek. Érdekes, hogy legtöbbször, ha valaki szabadon dönthet, akkor elsőként valamilyen negatív cselekedetet hajt végre. Mondjuk miért nem egy öreg néninek segít fát aprítani? Neem. Valami negatívat kell. Az az igazi:) Tudom, pszichológiailag megmagyarázható, hogy tipikus emberi viselkedés, amikor a kötöttségeket elhagyva cselekedhetünk. Emberi. Talán akkor meg kellene tanulni nem emberként viselkedni és hátha kevesebb ilyen baromság történne:)
Ezzel a lehetőséggel tudni kell élni. Sokszor hallom, hogy csak azért viselkedett így vagy úgy valaki, mert ez az emberi viselkedés. Mi? Az, hogy ha tömegbe kerülök és el tudok bújni a felelősségre vonás elől, akkor élőlényhez nem méltó módon a saját életteremet szarom tele? Mindegy, hogy képletesen vagy szó szerint. Ha kimegyek az utcára, nem teszek egy lépést sem és csupa szemét az utca, a roncs autótól kezdve a 30 millás-ig egyikben sincs hamutartó. Sorolhatnám még, de nem éri meg. Visszatérve az eredeti gondolatmenetemhez.
A miértekre és hogyanokra keresett válaszok közepette nem vettük észre, hogy a válaszok nem arra valók, hogy anyagi létünket felemeljük. Arra kellene, hogy használjuk, hogy kiegyensúlyozottabban használhassuk ki a természetet. Erre már őseink rájöttek. Amikor még a mamut bébiket öltük le és az akkor élő nagyméretű állatcsodákat tüntettük el a föld felszínéről, már akkor rájött az ember, hogyha nem vet gátat féktelen pusztításának, akkor maga is elpusztul. Így alakultak ki az első nomád csoportok. Territoriális fajból vándorló faj lettünk és elkezdtük jobban felfogni a környezetünket. Túlhaladtunk azon, hogy kaja és szaporodás. Kezdtük megkapni az első válaszokat a miértekre. Megértettük, hogy itt nem minden a miénk. Itt mindenkinek meg van a maga szerepe. Ezt a szerepet kezdték el őseink kutatni. Ezekre a miértekre keresi a választ. Az idők során többször elfordultunk a természettől. Az új technológiáknak köszönhetően eredményeket is értünk el a természet ellen vívott harcban. Igen. Az ember háborút indított a természet ellen, hogy a maga képére formálja azt és nem meghagyva magának a fejlődést. Most a XXI. század elején, hosszú idő óta ismét, egyre jobban lehet azon emberek hangját hallani, akik megpróbálják felnyitni szemünket, hogy ne folytassuk tovább a háborút, mert az ember csak vesztese lehet ennek. Sokakban felmerül a kérdés, hogy akkor mit tegyünk? Mondjuk, ne háborúzz!:) Ha a hadi kiadásokat elhagynánk, valahogy sikerülne egész sor értelmesebb dologra költeni. Mondjuk az éhező országokban kajára és gyógyszerre? De ez a birtoklási mizéria is idegesítő egy kicsit. (- Az én földem. – Nem, mert az apám itt élt 30 évet. – Az én ükapám tűzte ki itt a zászlót. stb.) Na és? Az én kutyám meg megjelölte a szomszéd kertjét. Akkor most már az is az enyém?
A természettudományok által kapott válaszokat nem arra kellene felhasználni, hogy kifacsarjunk mindent a földből, hanem arra, hogy a földi életünket tartalmassá és értelmessé tegyük. Rengeteg időt kaptunk a kérdések megválaszolására, de kezdünk kifutni belőle. Pedig már tudnánk kényelmesen élelmet termelni és kiegyensúlyozottan szaporodni:) Ez a föld elég 7 milliárd embernek. A kérdés az, hogy az embernek elég-e a föld? A birtoklási vágyunk áldozataivá válunk vagy megtanulunk élni?


Kezdek belebonyolódni. Majd egyszer, részletesebben kifejtem a mondandómat, külön-külön.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More