2012. augusztus 4., szombat

Könyv

Vannak könyvek, melyek akarva akaratlanul is segítenek az Úton vagy az Út megtalálásában. Most azokat a könyveket mutatom be, amelyek nekem segítettek.

Rigante ciklus















A hatalom titkai
















George R. R. Martin: Trónok harca - A tűz és jég dala sorozat

A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.

Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A tűz és jég dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

 T.H.White - Üdv néked Arthur, nagy király

Arthurról, a britek legendás uralkodójáról sok száz éve írnak.
T. H. White klasszikus alkotása, az elődök nyomdokairól letérve, nem csupán a hős, az ember törénetét is elmeséli - gyermekkorától a legvégső ütközetig. Oldalán Merlinnel, a varázslóval, és a Kerekasztal lovagjaival ismét harcba száll hát Arthur király. A király, aki a mítosz szerint átvészelt minden megpróbáltatást, és a legnagyobb veszedelem órájában visszatér majd, hogy szorongatott népét megsegítse.

Frank B. Linderman: Csinos Pajzs - A varjú indiánok orvosságos asszonya

Ez az indiános könyv más, mint a többi. Nem csak a harcról, a törzsek közötti háborúskodásról szól, hanem az észak-amerikai síksági indiánok hétköznapi életéről. Minderről Csinos Pajzs mesél, a varjú törzs legendás orvosságos asszonya, aki a 19. század végén még megélhette az ősi vándorló életmódot. Tolmáccsal és jelbeszéddel meséli el a szerzőnek nem könnyű, mégis gazdag és szép életét. A könyv lapjain megelevednek azok az idők, amikor a bölénycsordák még szabadon hömpölyögtek a végtelen síkságon. Csinos Pajzs az indián nők hétköznapjairól mesél csakúgy, mint az élet nagy dolgairól: udvarlásról, házasságról, gyerekszülésről és gyereknevelésről, a betegek áploásáról, a gyógyításról és nem utolsósorban a varázserejű álmokról.

Hosszú Lándzsa (A feketelábú főnök emlékezései)

"Azok az indiánok, akiknek az élményeit ebben a könyvben leírtam, több más törzzsel együtt aránylag csak nemrégen kerültek kapcsolatba a fehér emberrel." "A fehérek eljövetele előtt ezek az indiánok nyughatatlan, harcias népek voltak, nomád módra, folytonos csatározások közepette szüntelenül vándoroltak. A Sziklás-hegységtől keletre fekvő vad ősterület uralkodó törzsét, a feketelábúakat messze földön mint 'a síkság tigrisei'-t ismerték. A feketelábú törzs leghalálosabb ellenségei a sziúk, a krík, az assziniboinok, a varjú indiánok és a kutenék voltak - ezekkel szinte megszakítás nélkül harcban álltak, egészen a fehér ember térhódításáig. Ez a drámai korszak, amely a régi törzsközi hadakozás periódusát az új uralkodó faj, a fehér ember megjelenésének korával kapcsolta össze, az észak-amerikai indiánok történetének talán legszínesebb, legmozgalmasabb szakasza volt. Ennek a korszaknak az eseményeit írom most le, csupa olyan élményt, amelynek hősei, a mi idősebb harcosaink még ma is élnek..."



Sánta Őz, a sziú indián sámán (Richard Erdoes - John Fire)

Ez a könyv úgy keletkezett, hogy Lame Deer, azaz Sánta Őz, polgári nevén John Fire, a sziúk egyik törzsének öreg sámánja összebarátkozott egy fehér emberrel, a Kelet-Közép-Európából bevándorolt, részben magyar származású Richard Erdoessel, beavatta őt az indián szertartásokba és mítoszokba, és elbeszélte neki az életét. Erdoes elsősorban festő- és fotóművész volt, első nagy írói sikerét ezzel a szerzőtársi közreműködésével aratta. Neki köszönhetjük, hogy az angolul alig-alig beszélő indián sámán visszaemlékezései színes és eleven nyelven szólnak hozzánk. Amire pedig Sánta Őz emlékezik, az sokféle szempontból érdekes és tanulságos. És minthogy élete szorosan összefonódott népe életével, azt is megtudjuk, hogy éltek a sziúk a rezervátumokban a huszadik század első hetven évében, ami másfelől megmutatja a liberalizmusára büszke amerikai társadalom olykor döbbenetes intoleranciáját az övétől gyökeresen különböző kultúrával szemben. Ami pedig a könyvben a legizgalmasabb, az éppen ennek a kultúrának a bemutatása. Első kézből és nemegyszer működés közben ismerjük meg a sziú indián világlátást, gondolkodásmódot, szokás- és szertartásrendszert. És persze arra is fény derül, hogy mit is jelent sámánnak lenni.


Eidzsi Josikava: Muszasi

Eidzsi Josikava egyike Japán legtermékenyebb és legnépszerűbb íróinak. A Muszasi olyan történelmi regény, amelynek öt kötetét számtalanszor jelentették meg, generációk nőttek fel rajta, film- és tévésorozatok tömege készült belőle, hiszen Japán élő folklórjának része. Az első kötettel az olvasó egy hosszú utazásra indul a felkelő nap országába, amelyet egykor szamurájok és sógunok uraltak, és ahol a kard osztott igazságot.


Dan Simmons: Káli dala

Robert Luczak egy eltûnt indiai költõ kéziratának nyomában érkezik Kalkuttába. Kutatásai Káli õsi kultuszához vezetik, amely halállal hódol istennõjének. Luczakot magát és családját is elsodorja az egész világot fenyegetõ erõszak hulláma, Káli dala.













A könyveket olvasva nem mindig az igazság tárul elénk, hanem olykor az emberi természetnek az az oldala, hogy döntéseink igazában való hitünk, hogy vezet minket tévútra. 




Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More