2014. július 3., csütörtök

A létezés értelmetlenségének értelme

Az élet értelmét azért nincs értelme firtatni, mert nincs. Törvényszerűségek vannak, éppen ezért nincs értelme. A történések törvényszerűen be fognak következni. Ezen az sem változtat, ha megtanuljuk hajlítani a körülményeket, mert a tudás ezen fokát elsajátítani szintén az univerzumunk, a valóságunk törvényszerűségéből adódik. Ezekre a kepésségekre eleve a törvényszerűségek miatt képesek vagyunk. Tehát ez nem lehet az élet, sem a létezésünk értelme. De ugyanígy a fejlődésre való törekvés sem az élet értelme, csak a létezésünk egy-egy célállomása. És ugyanúgy a törvényszerűség miatt veszti el értelem voltát.
Ezt a törvényszerűséget a "Teremtő" alkotta meg, hogy létezésünket formába önthesse. Ezen törvényeket áthágni egyedül Ő tudja, hogy ezeken felül emelkedhessünk, nélküle lehetetlen. Ahhoz, hogy elérjük ezt az állapotot, ahhoz terén és időn kívül kell helyezni mivoltunkat. De az is csak egy célállomás. Nem a létezésünk célja, sem az értelme.
Okok, azok vannak. Számtalan apró kis ok, mint a lepke szárnycsapása. De értelmet keresni vagy látni mögöttük, felesleges.

"Az értelmetlenség értelmében, mely az én értelmemben mutatkozik, ..." - Cervantes: Don Quijote

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More