2015. január 24., szombat

Psziché és a tudat

A psziché és a tudat az, amire az agy biokémiai funkciói hatással vannak. A lélek ezektől független, azt nem befolyásolja a biokémia. A lélek mindig képes felülemelkedni az anyagi világ befolyásain, de azt elérni, hogy ezt elő tudjuk hívni, nagyon nehéz. Sok és tudatos készülés kell rá, és lehetőleg egy mester, vagy tapasztaltabb személy iránymutatása.

Alapvetően a buddhista tanok többségének az alapja az, amit ma modern pszichoterápiának nevezünk. Ahogyan ezek a tanítások figyelhetőek meg a sámáni tradíciókban is. Igazából ez felveti egy korai, a mai civilizációhoz hasonló létezését, vagy az archaikus népek sokkal bölcsebbek és értelmesebbek voltak a mai utódaiknál.
Ha nem lenne sok körítés ezekben a tanokban, szívesen olvasnánk őket.
Ugyanezért esik nehezünkre olvasni a régi szakrális szövegeket is, amiket "sámánoktól" jegyeztek fel. Az archaikus tudás valós jelentése olyan mértékben torzult el, hogy nagyon nehéz dekódolni a tényleges jelentést. Az embereknek a materialista világképe és életmódja teljesen háttérbe szorította ezeket az amúgy is homályosuló szellemi tanításokat. Ezek között ott vannak a mesék, az útmutatások, leírások. Minden, amelyek az elmúlt évszázadok és évezredek során folyton változtak, formálódtak. Sokszor nem azért, mert fejlődtek a szövegek, hanem a tipikus "mondd tovább" effekt miatt. Aki hallja a másiktól, az már nem ugyanazokkal a szavakkal adja tovább a hallottakat, mint amivel neki elmondták. Mivel az archaikus időkben szájról-szájra szállt a tanítás, a tudás átadása, így óhatatlanul is alakult a szövegkörnyezet, és sokszor annak értelmezése. De nem is kell annyira visszamenni az időben. Elég a mai világot megnézni, hányan, hányféleképpen értelmezik a Bibliát, a Koránt, Buddha tanait, a Zen-t, stb.

Alapvetően minden embernek az ego, és az általa vezérelt vágyak, érzelmek okozzák a problémák nagy részét. Az ego képtelen a háttérben maradni, neki mindig, mindenki felett diadalmaskodnia kell. Legyen az munka, szerelem, szex, önzetlennek tűnő cselekedet, mindig az ego diktál, mert szüksége van a teljesítmény elismerésére.
Hogyan lehetséges az egot kordában tartani, hol engedve, hol a háttérbe küldeni, nem keresni, vagy várni visszacsatolást?
Amennyiben érdekel a válasz, keresd fel ezt az oldalt: Bagoly mondja verébnek

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More